Sibirisk katt

Det är en storvuxen raskatt från Ryssland.
Hanar väger normalt 5–9 kg, honor 4–5. 
Sibirisk katt är en naturlig ras som har utvecklats i Ryssland under många århundraden.
Sibiriska katten utvecklas långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder.
Den klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Den ska ha stora runda tassar och vara stor och muskulös.
Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring. Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Den sibiriska katten ”pratar” mycket och ”konverserar” gärna med sin ägare. Den är otroligt sällskaplig och vill vara med hela tiden. De är stora personligheter och är mycket älskad av sina ägare.


Sibirisk katt är populär bland allergiker eftersom många allergiker har visat sig tåla denna ras. Det beror på att Sibirisk katt generellt sett har en mindre mängd av proteinet Fel d 1, som är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter.
Se mer på sidan Allergi & testhem Det dröjde det ända till 1997 innan den Sibiriska katten blev en godkänd ras inom FIFe (Fédération Internationale Féline d´Europe), och år 1998 fick rasen certifikaträttigher. År 2000 importerades de första sibirierna till Sverige. 

Informationen hämtad från Boken "Den Sibiriska Katten" av Katrin Lundgren. Boken går att beställa på katt och hund butiken Swecat. Länk till hemsida: http://www.swecat.com/search.php?keyword=Den+sibiriska+katten+&x=0&y=0